Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi im. Mikołaja Kopernika w Sławęcinku

Wielkanoc w polskiej kuchni

Rozpoczął się czas oczekiwania na święta wielkanocne. Zwyczaje kulinarne tych świąt dają  szerokie pole do popisu. Tradycyjne dania, które trafiają w Polsce na stół wielkanocny to jajka, wędliny, chrzan, szynka, baby  wielkanocne i mazurki. Można rzec, że śniadanie wielkanocne, które jest rytualną ucztą wiosennych świąt, to powrót na stół potraw zakazanych w czasie postu.

Na zajęciach technicznych w ramach kulinarnych zajęć praktycznych uczniowie klas drugich podtrzymali tradycję wielkanocnych smakołyków. Na zdjęciach można podziwiać szeroki wachlarz polskich dań wielkanocnych, począwszy od pięknie "ustrojonych" jajek  a skończywszy na pomysłowo wykonanych mazurkach. Nauczycielem prowadzącym zajęcia jest p. Wojciech Konieczny.

Galeria zdjęć